lauantai 16. maaliskuuta 2013

Ready player one: Oodi videopeleille

Ernest Cline:
Ready player one (2011, suomennos J. Pekka Mäkelä 2012, Gummerus)


Ready player one on kuin rakkauskirje videopeleille ja 1980-luvun pop-kulttuurille. Siitä kai nauttivat kaikkein eniten sellaiset, jotka ovat silloin eläneet teini-ikäänsä, mutta kyllä tämä muillekin sopii (kuten minulle). Varsinkin, jos rakastaa scifi-elokuvia, animea, tietokonepelejä ja muuta vastaavaa.

Kirjan minä, Wade Watts, elää tulevaisuuden virtuaalitodellisuudessa. Tosielämässä hän on epäsosiaalinen, köyhä ja kiusattu nörtti, mutta valtavaa OASIS-pelimaailmaa hän rakastaa. Siinä missä todellisuus on ihmisen tuhoama maapallo ja kurjuus, virtuaalitodellisuus on kuin keidas – kuten sen nimikin kertoo. Siellä voi olla mitä haluaa, tehdä mitä haluaa sekä näyttää muille itsestään vain sen, mitä haluaa.

OASISin luoja James Halliday testamenttasi kuollessaan omaisuutensa sille, joka selvittää pelimaailmaan piilotettujen pääsiäismunien jahdin loppuun asti ensimmäisenä; kolmella avaimella pitää päästä kolmesta portista läpi. Jahdissa voi onnistua vain tuntemalla yksityiskohtaisen tarkasti koko 1980-luvun pop-kulttuuria, Hallidayn suurta rakkautta. Toisin sanoen arvoitukset ratkeavat muun muassa latelemalla Sotaleikit-elokuvan repliikkejä, pelaamalla Pac-mania tai vanhojen tekstipohjaisten roolipelien kolmiulotteista versiota.

Wade osallistuu jahtiin Parzival-hahmollaan. Perehtyminen 80-lukuun on oma faniuden ja nörttiyden muotonsa, ja hän tutustuu sen kautta uusiin ihmisiin. Vihollisiakin toki löytyy: valtava ja valtavan paha monialayritys IOI havittelee sekin perintöä, toki rahastaakseen sillä sitten myöhemmin.

Kirja on rakenteeltaan kuin videopeli. Se on jaettu kolmeen osaan, jotka on nimetty ensimmäiseksi, toiseksi ja kolmanneksi tasoksi. Tuo on kuitenkin vain ilmeisin esimerkki, sillä pelimäisyys on selvää läpi koko teoksen (jopa sellaiselle, joka ei edes ole mitenkään kovin intohimoinen pelaaja). Pitää selvitä vastustajista, ratkaista ongelmia, olla koko ajan vauhdissa.

Lisäksi se on turboahdettu pullistelemaan viittauksia peleihin, elokuviin, tv-sarjoihin, kirjoihin, musiikkiin: kaikkeen mahdolliseen pop-kulttuuriin. Itse tunnistin niistä kai vain murto-osan, mutta minä en olekaan mikään kovin suuri 80-lukunörtti. Tietysti edes auttavat tiedot sen ajan tekeleistä lisäävät lukunautintoa roimasti, ja teini-ikänsä silloin eläneille tämä lienee varsinainen herkku.

Vauhti on hengästyttävää, hyvällä tavalla. Välillä Wade toki pysähtyy kertoilemaan esimerkiksi Hallidayn historiaa tai luennoimaan jostain tietystä pelikoneesta, mutta muuten mennään ja lujaa. Pitkästä aikaa käsissäni oli kirja, jota en millään meinannut yöllä laskea käsistäni, vaan tuli valvottua pitkälle aamuyöhön asti sen kanssa. Oli pakko tietää, mitä seuraavalla sivulla tapahtuu; pakko saada selville, minkälainen örkki seuraavan kulman takana odottaa.

Jälkeenpäin, kun kaikki reilut viisisataa sivua on ahmaissut, jää ehkä hiukan miettimään, mitä jäi käteen. Syvällisyys on oikeastaan vain Clinen visioimassa tulevaisuuskuvassa; kun konkreettinen maailma ympärillämme murenee ja luhistuu, karkaamme vastuutamme olemattomiin todellisuuksiin – ei sinänsä mikään täysin uusi idea. Tasohyppelymäinen juonenkuljetus vetää mukaansa valtavalla imulla, mutta niin paksuun harkkoon olisi ehkä kaivannut hitusen syvyyttä lisää. Tai ehkä en vain itse ole oikean lajin nörtti saadakseni tästä kaiken ilon irti.

Tekstikin on välillä kuin videopeleistä, varsinkin termistöltään. Kieli on nokkelaa ja sukkelaa, sellaista, johon uppoaa kuin heikoilla jäillä.

Itse en aivan täysin vakuuttunut suomennoksesta. Jotenkin siitä tulee mielestäni kauhean helposti tönkköä ja epäluontevaa, jos suomennoksessa yritetään käyttää slangia ja nuorekkaita ilmaisuja. Niin tässäkin. Onneksi se häiritsi vain paikoin, ja pääosa teoksesta solahti ihan huomaamatta kielenkäyttöä – niin sen pitäisikin mennä.

Tämä on ehdoton, jos 80-luvun tekeleet yhtään kiinnostavat. Jos olet koskaan nähnyt Indiana Jonesit tai pelannut edes jotain tasohyppelyä joskus. Kannattaa kyllä tutustua, varsinkin jos on aikaa valvoa pari yötä sen kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti