keskiviikko 16. tammikuuta 2013

Löytöretkellä vanhan rakkauden kaivauksilla

Kouluaikana luin paljon. En vain niitä opuksia, joita opettajat pakkoluetuttivat; kahlasin kirjoja selvästi minimivaatimuksia enemmän. Yleensä fantasiaa tai scifiä, mutta välillä muutakin. Eddingseistä alkaen uppouduin toisten todellisuuksien topografiaan, ja rakastin sitä.

Myöhemmin, opiskelujen alun myötä, lukeminen jäi. Ei se koskaan unohtunut kokonaan, mutta hidastui. Kirjanmerkki saattoi maatua saman kirjan välissä kuukausia, vaikka ennen olisi siihen mennyt alle viikko. Kesäisin ja joululomilla luin hiukan enemmän, mutta ei silloinkaan mitään rekkalastillisia mennyt. Kyse ei suinkaan ollut siitä, että olisin yhtäkkiä ollut jotenkin mahdottoman paljon kiireisempi kuin ennen, tai siitä, että opiskelut olisivat täyttäneet päätäni liikaa omalla asiallaan. Ongelma oli asenteessa.

Kuvittelin olevani niin vanha, ettei minun enää pitäisi harrastaa samaa todellisuuspakoilua. Sen sijaan pitäisi sivistää itseään. Pitäisi lukea klassikoita, venäläisiä, suomalaisia, ranskalaisia. Pitäisi pakottaa itsensä pysymään tässä maailmassa. Pitäisi keskittyä Taiteeseen isolla teellä: sellaiseen, jossa käsitellään raskaita ja vaikeita teemoja. Lukemisesta katosi ilo, siitä tuli suorittamista. Luin, jotta voisin sanoa lukeneeni sen tai tuon kirjan.

Ja kuitenkin koko ajan rakastin eniten niitä teoksia, joissa oli jotain yliluonnollista, jotain epärealistista. Peter Høegin ja Margaret Atwoodin kirjoituksia saattoi toki lukea melkein hyvällä omallatunnolla, mutta satunnaisesta Terry Pratchettista tai Neil Gaimanista tuli heti hiukan syyllisempi olo. Silti luin niitä, ja vieläpä mieluummin kuin sitä, mitä ajattelin, että minun pitäisi lukea.

Viime kesänä katselin kirjaston fantasiahyllyä, etenkin sitä englanninkielistä. Sinne oli ilmestynyt paljon uutta ja ihmeellistä. Ajattelin: miksi ei? Tartuin kirjaan ja sitten toiseen, kolmanteen, neljänteen. Miksi minun pitäisi hävetä sitä, mitä luen? Sitä, mitä rakastan? Tärkeämpää kai on, että luen ylipäätään. Sitä en varsinaisesti ole viime vuosina voinut sanoa kuin ajoittain. Vanha rakkaus löytyi uudestaan. Aloin kantaa kirjaston valikoimaa kotiin, välittämättä juurikaan materiaalin henkisestä raskaudesta. Kevyttä, höttöä, viihdettä, romantiikkaa, toimintaa, seikkailua: mitä vain yliluonnollisella vivahteella. Löysin englanninkieliseltä osastolta urban fantasy -nimikkeellä varustetun hyllyn ihan aikuisten puolelta, ja sieltä olen löytänyt itseni yhä useammin ja useammin. Ehkä tätä kautta löydän kirjojen laajemmankin valtakunnan uudestaan, opin taas rakastamaan niitä sanoista kudottuja maailmoja, jotka välillä unohdin melkein kokonaan.

Tietenkin ymmärrän, että fantasian keinoin voidaan käsitellä tämän maailman ongelmia. Minulle se ei kuitenkaan ole tärkeää – ainakaan juuri nyt. Luen viihtyäkseni, paetakseni todellisuutta, antaakseni mielikuvituksen lentää Pegasoksen siivillä sateenkaaren taa. Luen lukeakseni.

~ ~ ~

Tähän blogiin tulen kirjoittamaan lukemistani kirjoista, sanotaan niitä nyt sitten paremman termin puutteessa vaikka arvosteluiksi. Minulla on omat syyni: haluan pysyä selvillä lukemastani ja lisäksi säilyttää edes jonkinlaista kriittisyyttä. Monet teoksista olen lukenut englanniksi ja suurin osa tulee olemaan fantasiaa tai scifiä. Mahdollisesti väliin saattaa tipahtaa tekstejä vaikkapa sarjakuvista, elokuvista tai televisio-ohjelmista, ehkä joitakin yleisempiä kirjallisuusaiheisia kirjoituksiakin. Tervetuloa kanssani matkalle spekulatiivisen fiktion vaihtoehtoisiin todellisuuksiin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti