keskiviikko 4. syyskuuta 2013

Hunger Games 2 & 3: Laimea uusintanälkäpeli ja tylsää sisällissotaa

Suzanne Collins:
Catching Fire (2009 Scholastic)
Mockingjay (2010 Scholastic)


Käsitellään nyt sitten saman tien nämä kaksi Hunger Gamesin (Nälkäpelin) jatko-osaakin, jotka kyllä jäävät minusta kauas ykkösosan tasosta.

Catching Fire jatkaa Katnissin tarinaa Nälkäpelin jälkeen. Hän ja Peeta ovat palanneet kotialueelleen voittajina, mutta mikään ei ole niin kuin ennen. Katnissin toiminta peliareenalla on sytyttänyt kapinan kipunoita alistetuilla alueilla, eikä niitä ole helppo sammuttaa. Katniss ja Peeta lähtevät voittokiertueelle kaikkien alueiden läpi, ja sitten onkin jo aika uusien pelien. Ikävä vain, että 75. Nälkäpeli on erilainen: areenalle lähetetään vain jo aiemmin pelistä selvinneitä voittajia. Suurin osa heistä on jo aikuisia tai vanhuksia. Tällä kertaa Peeta ja Katniss saavat vastaansa siis melko erilaisen porukan kuin ensimmäisellä kierroksella.

Mockingjay kertoo siitä, kuinka kapinasta kehkeytyy varsinainen sisällissota. Katniss ja hänen epämääräisen kapinallinen toimintansa Nälkäpeleissä on vain pieni liekki, joka sytyttää suuremman roihun, mutta silti hänestä tulee vapauden symboli alistettujen alueiden taistelijoille. Hänestä tulee ”mockingjay”; lintu, joka kuvastaa valtaa pitävän Capitolin kykenemättömyyttä tukahduttaa vapauden kaipuuta.

Tarinan jatko ei pysy ykkösosan tavoin kasassa. Juoni hajoaa liikaa. Sen käänteet ovat usein epäuskottavia ja hahmojen motiivit välillä vielä epäilyttävämpiä.

Kakkososassa on myös turhaa toistoa, kun sankaritar joutuu uuteen Survivor of the Survivors -tyyppiseen peliin. Sitä edeltävä aiheen kaartelu on tylsää, mutta edes uudella areenalla kirja ei kunnolla pääse vauhtiin. Areenan tapahtumat ja pelaajien toiminta siellä... phah!

Kolmosessa mukaan tulee liikaa uusia hahmoja, jotka eivät kuitenkaan saa mitään kunnollista roolia. Muutenkin tämä sarjan päättävä teos on niin tylsä, että luin sitä hyppien paikasta toiseen. Se yrittää kuvata sisällissotaa, mutta ei oikein onnistu. Sotakirjassa pitäisi olla toimintaa ja vauhtia, mutta tämä on vain tylsää. Mockingjayn kuvaamasta sodan mediapelistä tulee mieleen Terveiset Kutturasta, joka onnistuu sisällissodan kuvaamisessa selkeästi nasevammin. Myös Tähtien sodan kapinallistunnelmat kävivät mielessä, kun luki Katnissin kapinalliskavereiden stratekiamiitinkeistä. Kuinka paljon paremmin tämä kaikki onkaan jo tehty aiemmin.

Romanttisen kolmiodraaman (Peeta-Katniss-Gale) kehittely jää jotenkin vajaaksi, kun Gale ei itse asiassa saa kunnollista mahdollisuutta missään vaiheessa kerrontaa. Kaikki oleellinen tämän parin välillä tapahtui jo ennen ykkösosaa. Yhteisiin metsästyshetkiin viitataan muisteloina, mutta kirjojen kuvaamassa ajassa ne ovat jo mennyttä aikaa, jota ei takaisin voi saada. Team Peeta? Team Gale? Ei, kyllä se Team Haymitch on lähimpänä...

Katniss on ärsyttävä. Erityisesti tämä tulee esiin kolmososassa. Jatkuva angstaaminen ja valittaminen ja ”minäminäminä” käy hermoon. Joo, hän on teini, mutta ainakin tällaista entistä teiniä se rasittaa vietävästi. Myös hänen hermoromahduksensa käyvät hermoon. Toisaalta hän on myös jollain tapaa liian täydellinen kaikissa toimissaan ollakseen uskottava.

Katnissin rooli tässä dystopiamaailmassa on olla jatkuvasti kaikkien muiden käytettävänä ja muokattavana. Ensin hän on Capitolin sätkynukke, mitä hän yrittää heiveröisesti vastustaa peliareenan tempuissaan. Sitten hän suostuu itse vapaaehtoisesti kapinallisten idoliksi. Tässäkään roolissa hänellä ei ole omaa vapautta.

Tavallaan tässä jatkuu ykkösosan teema: jatkuva esillä oleminen ja median kanssa pelaaminen. Katniss peittelee omaa itseään erilaisten roolien alle niin kauan, että unohtaa itsekin itsensä. Tämäkin olisi ollut vielä ihan okei, jos mukana olisi ollut edes hitunen oman itsensä löytämisen tai vapauden kaipuun teemaa. Huolimatta yhdestä Mockingjayn loppupuolen teosta Katniss kuitenkin tuntuu jäävän vangiksi omaan elämäänsä.

Mainitaan nyt vielä kerran se Koushun Takamin Battle Royale. Se on niin paljon tehokkaampi osittain myös sen takia, että se jää siihen. Takami on tiennyt, mihin lopettaa. Varmasti hänkin olisi pystynyt ratsastamaan ja rahastamaan suositun teoksensa menestyksellä, mutta hän ei ole tehnyt sitä. Jatko-osien kirjoittaminen on järkevää vain, jos on jotain uutta ja tärkeää sanottavaa. Nyt tuntuu, että Collinsilla ei sitä ole kahden lisäosan verran, kaikki oleellinen tuli ilmi jo ensimmäisessä.

Ykkösosa The Hunger Games oli hyvä ja tiivis, sen juoni ja idea olivat selkeitä. Laskeeko sen arvo sitten näiden jatko-osien myötä? Kyllä ja ei. Ei siksi, että yksittäisenä teoksena se on edelleen ihan hyvä. Kyllä siksi, että kokonaisuudesta jää paha maku suuhun. Olisi ollut paljon tehokkaampaa jättää kapinan kuvittelu lukijan mielikuvituksen varaan. Sisällissodan kuvaamisessa Collins ei vaan onnistu.

Siis loppuarvio on tämä: jos aiot Nälkäpeliin tarttua, pitäydy siinä. Älä jatka jatko-osiin, vaikka kuinka houkuttelisi. Ne eivät millään yllä ykkösosan tasolle, vaan jäävät ainakin minun mielestäni kauas taakse. Ykkösosan fanitus ei millään kanna kahta jatko-osaa, jotka hajoavat täysin käsiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti