Tunnisteista

Lajittelen kirjoituksiani muutamiin eri tunnistesanalokeroihin:

Kirjoituksen tyyppi: minkälainen teksti on kyseessä. Onko se kirja-arvostelu, vertaileva juttu vai jotain muuta?

Tyylilaji: yritän lajitella teoksia genren mukaan, vaikka en olekaan mikään määritelmien asiantuntija. Ja kaiken huipuksi ne tuntuvat olevan usein hiukan häilyviä ja päällekkäisiä. Koitan silti parhaani mukaan luovia genrerajojen suossa ainakin suuntaa-antavasti (tai sitten keksin omia).

Media: minkä alan tuotteesta on kysymys. Suurin osa kirjoituksista käsittelee kirjallisuutta, mutta välillä jotain muutakin, esimerkiksi elokuvia tai sarjakuvia.

Avainsanat: Tähän kuuluvat teosta jollain tapaa määrittelevät (spekulatiiviset) elementit. Esimerkiksi, jos kirjassa on velhoja, lätkäisen tägiksi "velhot". Tämä ei siis tarkoita sitä, että listaisin kaikki tavallisesta elämästä poikkeavat osaset, vaan ennemminkin laitan niitä päällimmäisenä mieleen putkahtavia.

Sarja: jos kyseinen teos kuuluu pidempään sarjaan, ja erityisesti jos aikomuksessa on jatkaa sen lukemista, niin se saa paikkansa myös tänne.

Kirjailijat: lienee itsestään selvää. Kuka on teoksen kirjoittanut tai kenen nimi mainitaan tekstissä?

Julkaisuvuosi: Vuosi, jolloin käsittelyssä oleva teos on ilmestynyt. Jos luen suomennoksen, listaan sekä alkuperäisen että suomennoksen ilmestymisvuoden.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti